GABY DE MEIJER

In 2013 kwam Gaby (van 1960) na een verbroken relatie vanuit Apeldoorn in Groenlo terecht. Ze woonde anti-kraak, had geen uitkering maar probeerde zelf een professionele massage- en pedicurepraktijk op te zetten. Daar had ze immers de nodige papieren voor. Ze ondervond enige tegenwerking, de praktijk kwam er niet.

In Apeldoorn had ze onder meer 12 jaar administratief werk bij de belastingdienst gedaan. Ook werkte ze als schoonmaakster. Toen haar praktijk in Groenlo onvoldoende van de grond kwam, moest ze bij de Sociale Dienst aankloppen. Een half jaar solliciteerde ze zich een slag in de rondte, maar het was vruchteloos. Vervolgens kwam de Sociale Dienst met een leer-/werkplek bij Aktief Groenlo. Dat pakte ze graag aan, want ‘thuiszitten is ook maar thuiszitten’.
Ze begon met twee dagdelen maar dat werden er al gauw meer. Ze deed bij Aktief van alles in en rond de winkel: kassa draaien, helpen op de afdeling kleingoed, de website actualiseren. ‘Hartstikke leuk werk! Klanten helpen, veel afwisseling. Dat lag mij wel’, zo kijkt ze terug.
Ondertussen kreeg ze er nog een leer-/werkplek bij: op het Marianum in Lichtenvoorde. Daar assisteerde bij de lessen handvaardigheid/techniek. Ze deed dat bij de eerste drie klassen. ‘Het is mooi om de verschillen te zien, hoe ze per jaar meer leren. Je ziet ze bijna groeien’.
Twee baantjes, een huishouden en toch ook nog proberen om die eigen praktijk van de grond te krijgen. Was dat niet druk? ‘Nee, ik heb het nooit als druk ervaren’, zegt Gaby. ‘De druk van de kinderen op school kon ik prima aan. En werken bij Aktief was ook goed om een sociaal isolement te voorkomen.’   

Na een jaar bij Aktief kon ze bij de schoonmaaktak van Hacron beginnen. Ze begon met een stage van zes weken, daarna volgde twee keer een contract van een half jaar.
Gaby woont inmiddels in Aalten, maar ze werkt tot in Wichmond en Brummen. Wekelijk maakt ze 25 tot 30 uur. ‘Ik werk veel op scholen, vaak al heel vroeg. Je ziet dan niemand. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant: ik kan helemaal mijn eigen gang gaan’.

Bij Aktief heeft ze wel de nodige kassavaardigheden geleerd, maar om in de toekomst in een winkel te gaan werken trekt haar niet zo. ‘Of het moet net zo afwisselend zijn als bij Aktief. Laat mij maar bij de Hacron’.
Het bevalt haar daar dus wel. Bijna als een soort eigen baasje door de Achterhoek rijden, van de ene schoonmaakklus naar de andere. Soms zes op dag! En het kan maar zo maar zijn dat ze er blijft, want volgens Gaby krijgt ze binnenkort een contract voor onbepaalde tijd.