HAN SNIJDERS

Han is een geboren en getogen Grollenaar en wil er niet meer weg. Hij is 37 en werkte vanaf zijn vijftiende ‘met de vrachtwagens’. Eerst nog even in combinatie met een magazijnopleiding maar al gauw full time.

Han begon dus al heel jong, dat was bij Raben Transport in Winterswijk. Tot hij nog geen groot rijbewijs had was het daar ‘oplaadwerk’: vrachtwagens volladen. Toen hij eenmaal zijn vrachtwagenrijbewijs had ging hij zelf achter het stuur. Vaak ging de rit naar Polen.

Raben verhuisde in 2011 naar Oss, meeverhuizen was voor Han en veel van z’n collega’s geen optie. Hij begon bij HSF Logistics. Han reed met diepvrieswagens vol vlees van slachterij Vion naar België en Frankrijk, moest vaak in de cabine overnachten. Drie keer werd zijn contract verlengd. Toen was het over.

Na nog geen week in de bijstand belde de Sociale Dienst. Of werken bij Kringloop Aktief niets voor hem was.  Ja, graag. ‘Alles beter dan thuiszitten’, zegt Han nu, net als veel mensen die via SDOA bij Aktief terecht zijn gekomen. Hij kende Aktief, had er als klant eens een mooie computer gekocht.  Want Han z’n hobby is alles dat met computers te maken heeft. Het liep zelfs ‘een beetje uit de hand.’
Geen wonder dus, dat hij bij de Aktief de computerafdeling is gaan bemannen. Eerst in de vestiging Winterswijk, toen anderhalve dag Groenlo erbij en na een paar maanden uitsluitend in Groenlo.
Het jaar zit er nu op, het is vandaag zijn laatste werkdag . ‘Maar ik wil hier als vrijwilliger blijven werken zo lang dat mogelijk is.’ Han hoorde via een klant in de kringloopwinkel dat er bij een ICT-bedrijf in Haaksbergen banen vrijkomen. De open sollicitatie is al weg. Ook werken bij Philips in Winterswijk, via de Sociale Dienst, is een mogelijkheid. ‘Met vrachtwagens heb ik het wel gehad. Ik zoek het nu in de computers.’ En ondertussen blijft hij ‘in de computers’ van Aktief.
‘Het is leuk werken hier. De collega’s, het werk. Op mijn oude werk deed ik bijna alles in mijn eentje. Hier heb ik leren werken in teamverband, al was dat in het begin wel eens lastig. En ik kan nu ook beter met kritiek omgaan.’ Nu springt hij bij op de inname als het daar druk is, en soms gaat hij mee op de vrachtwagen.

‘De doorstroming in medewerkers van de Sociale Dienst heeft twee kanten’, zo gaat Han verder met zijn terugblik. ‘Aan de ene kant maak je steeds kennis met nieuwe mensen, aan de andere kant is het soms jammer dat er een goede collega weggaat.’ Maar Han dus nog niet.