KUNLE AGBOOLA AJE

De naam is lastig. ‘Doe maar Ajé, dat zegt iedereen hier’. Maar eigenlijk is dat de achternaam van de opgewekte Nigeriaan die nu 9 jaar in Europa woont. Ajé is een overtuigd christen. En daardoor werd zijn leven in het streng-islamitische noorden van Nigeria steeds moeilijker.

Op zijn drieënveertigste vluchtte hij naar Luxemburg. In de hoofdstad vond hij werk als schoonmaker in een restaurant.
Zes jaar geleden migreerde hij naar Nederland en vestigde zich met vrouw en twee jonge kinderen in Winterswijk.  Hij kreeg veel hulp van het Leger des Heils. ‘De kerk doet zoveel voor mij’, zegt hij terwijl de dankbaarheid bijna uit zijn ogen knalt.
Hij doet ook veel terug: hij werkt iedere dinsdag en vrijdag voor ‘het Leger’ op de kledingafdeling. En sinds bijna een jaar werkt hij via de Sociale Dienst op woensdag en donderdag bij Aktief. Eerst even in Groenlo, maar na een paar maanden in uitsluitend in Winterswijk. Natuurlijk ook daar op de kledingafdeling: prijskaartjes inschieten, kleding op de juiste rekken ophangen, zorgen dat de winkel netjes blijft. ‘Leuk werk hoor, ik doe het met plezier. En mijn baas is een lieve vrouw.’
Maandag was tot voor kort cursusdag; beter leren solliciteren, hoe maak je een mooi CV, hoe presenteer je je bij een bedrijf.

In vergelijking met het Leger des Heils is Aktief groot, vindt Ajé. ‘Maar ik heb hier ook geen problemen. Ik maak kennis met veel nieuwe culturen, ik maak nieuwe vriendschappen.’ Hij steekt twee duimen omhoog.
Zo’n grote diepzwarte man in de overwegend witte Achterhoek, heeft hij nooit met discriminatie te maken? ‘Nee hoor, ik heb geen klachten, zegt hij met een brede lach. En weer gaan zijn duimen omhoog.
Naast wat gebarentaal en redelijk tot goed Nederlands spreekt Ajé ook vloeiend Engels. ‘Ja, ik werk nu veel aan mijn CV. De ervaring bij Aktief staat er ook op.’ Hij zoekt volop naar werk, zelfstandig via internet en ook via uitzendbureaus. De voorkeur gaat uit naar de productierichting.
Voor de begrafenis van zijn moeder in Nigeria (en de reis er naar toe) heeft Ajé zich onlangs in de schulden moeten steken, dat is een extra drijfveer om betaald werk te vinden. ‘Maar het is niet makkelijk. Ik ben 52, dat vinden ze vaak al te oud!’ Hij zegt het met enig onbegrip, de duimen blijven op tafel.