LILIANA BENITEZ

‘Zal ik de naam opschrijven?’ Ze lijkt het gewend dat mensen haar naam niet meteen foutloos schrijven. Liliana Benitez, zo moeilijk is dat eigenlijk niet. Vijftig jaar geleden is ze in Colombia geboren, inmiddels woont ze haar halve leven in Nederland. Haar twee kinderen zijn hier geboren. 

Colombia, voor ons is het een vrij exotisch land. Bekend om z’n ranke wielrenners die als klimgieten  moeiteloos hoge bergen bedwingen. ‘Bijna iedereen begint altijd meteen over Pablo Escobar en cocaïne! Zo vervelend.’ Ze zegt het met lichte ergernis, want haar vaderland is natuurlijk zoveel meer dan die drugsbaron.  Gabriel García Márquez bijvoorbeeld, de grootste schrijver van Latijns Amerika, die komt er ook vandaan.

Liliana volgde een kappersopleiding. Na haar scheiding begon ze een kapsalon aan huis en werkte in de schoonmaak. Ze weet van aanpakken. Er volgden diverse baantjes in productiewerk, onder meer bij Philips Winterswijk en in een textielfabriek. Tijdens de crisisjaren zat ze een tijdje zonder werk. De Sociale Dienst constateerde toen dat ze niet zo veel opleidingen had gevolgd maar wel de nodige werkervaring bezat. Begin december ’17 werd Liliana bij Aktief Winterswijk geplaatst.
Ze werkt nu nog drie ochtenden, maar dat wordt opgebouwd. Ze doet van alles in de winkel: de kleren netjes inhangen, kassa, nieuwe artikelen op de schappen zetten. ‘Ik pak aan wat nodig is’, zegt ze over haar instelling. ‘Soms zie ik dat de afwas nog gedaan moet worden, of dat de handdoeken uit de droger moeten. Ook geen probleem.’  De omgang met klanten en collega’s is ook goed. ‘Ik heb niet zo gauw moeilijkheden met iemand’, zegt ze daarover. Liliana solliciteert vier keer per maand. ‘Ja, de ervaring die ik nu bij Aktief opdoe staat natuurlijk ook op mijn CV’.  Ze hoopt via stapjes, eventueel met hulp van Aktief en de Sociale Dienst, een betaalde baan te kunnen vinden. En ondertussen werkt ze dus bij Aktief. ‘Ik ben weer bezig, dat is prettig’, zegt Liliana. ‘En ik ga ’s ochtends heel graag naar het werk.’