LILIANA BENITEZ

‘Zal ik de naam opschrijven?’ Ze lijkt het gewend dat mensen haar naam niet meteen foutloos schrijven. Liliana Benitez, zo moeilijk is dat eigenlijk niet. Vijftig jaar geleden is ze in Colombia geboren, inmiddels woont ze haar halve leven in Nederland. Haar twee kinderen zijn hier geboren. 

Colombia, voor ons is het een vrij exotisch land. Bekend om z’n ranke wielrenners die als klimgieten  moeiteloos hoge bergen bedwingen. ‘Bijna iedereen begint altijd meteen over Pablo Escobar en cocaïne! Zo vervelend.’ Ze zegt het met lichte ergernis, want haar vaderland is natuurlijk zoveel meer dan die drugsbaron.  Gabriel García Márquez bijvoorbeeld, de grootste schrijver van Latijns Amerika, die komt er ook vandaan.

Liliana volgde een kappersopleiding. Na haar scheiding begon ze een kapsalon aan huis en werkte in de schoonmaak. Ze weet van aanpakken. Er volgden diverse baantjes in productiewerk, onder meer bij Philips Winterswijk en in een textielfabriek. Tijdens de crisisjaren zat ze een tijdje zonder werk. De Sociale Dienst constateerde toen dat ze niet zo veel opleidingen had gevolgd maar wel de nodige werkervaring bezat. Begin december ’17 werd Liliana bij Aktief Winterswijk geplaatst.
Ze werkt nu nog drie ochtenden, maar dat wordt opgebouwd. Ze doet van alles in de winkel: de kleren netjes inhangen, kassa, nieuwe artikelen op de schappen zetten. ‘Ik pak aan wat nodig is’, zegt ze over haar instelling. ‘Soms zie ik dat de afwas nog gedaan moet worden, of dat de handdoeken uit de droger moeten. Ook geen probleem.’  De omgang met klanten en collega’s is ook goed. ‘Ik heb niet zo gauw moeilijkheden met iemand’, zegt ze daarover. Liliana solliciteert vier keer per maand. ‘Ja, de ervaring die ik nu bij Aktief opdoe staat natuurlijk ook op mijn CV’.  Ze hoopt via stapjes, eventueel met hulp van Aktief en de Sociale Dienst, een betaalde baan te kunnen vinden. En ondertussen werkt ze dus bij Aktief. ‘Ik ben weer bezig, dat is prettig’, zegt Liliana. ‘En ik ga ’s ochtends heel graag naar het werk.’

Update:

Inmiddels heeft Liliana een jaar via de Sociale Dienst bij Aktief gewerkt. Ze is er ook op de zaterdagen gaan werken en deed binnen de winkel in Winterswijk van alles dat met kassa, kleding of kleingoed te maken heeft. ‘Ik wist vooraf niet dat werken met kleding zo leuk is’, zegt ze over haar werk.
Het kassawerk is haar ook prima bevallen, net als de samenwerking met collega’s. ‘De mensen zijn respectvol, niemand doet uit de hoogte. En mijn leidinggevende is echt een mooi mens.’ Tot betaald werk heeft haar jaar bij Aktief nog niet geleid. ‘Maar’, zo stelt ze, ‘vanaf dat ik een tijdje bij Aktief werkte, werd ik steeds vaker voor gesprekken uitgenodigd’. En daarom blijft ze nu als vrijwilliger voor Aktief werken. Ondertussen blijft ze ook enthousiast solliciteren ‘op bijna alles’. Vooral productie- of winkelwerk heeft haar belangstelling. ‘Want ik wil heel graag. Ik heb de tijd en ik heb er zin in!’ Enig nadeel is dat Liliana geen auto heeft. Maar we twijfelen er niet aan dat er ook in de nabije omgeving een werkplek te vinden is waar ze met haar enthousiasme en vaardigheden iets kan toevoegen.