MARCO BRINK

Daar komt een jonge man op een scooter aangereden, hij passeert de auto’s die bij de inname staan te wachten. ‘Hé Marco!’, klinkt het dan enthousiast bij de poort. En als hij door de kantine mee naar kantoor wil lopen, wordt hij weer aangesproken. ‘Kom je weer terug? Hoe gaat het op je nieuwe werk? De collega’s zijn daar zeker veel minder leuk hè?’

Marco Brink is net een maand weg bij Aktief in Doetinchem, hij zal er nog lang populair blijven. Op de Wesenthorst in Ulft en de Anton Tijdingschool in (toen nog) Gaanderen volgde Marco de opleiding Las- en constructiewerk. Hij werkte onder meer een jaar of zeven bij Wopereis Staalbouw in Doetinchem. Daarna ging het een tijdje niet zo goed met Marco, die inmiddels naar Doetinchem was verhuisd. Hij kreeg met een burn out te maken. GGNet bood hulp, en via het UWV kwam Marco in 2014 bij Aktief Doetinchem terecht. Daar begon hij met twee halve dagen per week. De werktijden werden langzaam uitgebreid naar volle weken van 38 uur. Op die manier werd weer werkritme opgebouwd, net als sociale contacten.
De werkzaamheden waren heel gevarieerd. ‘Van alles aan de poort’, zo noemt Marco het. Dat wil zeggen: identificatiebewijzen checken van klanten die goederen brengen, helpen auto’s van klanten en de vrachtwagens van Aktief uit te pakken, een eerste scheiding van artikelen maken (goed/slecht/soort). Ook ging hij mee als bijrijder op een vrachtwagen of hielp bij Verhuismaatje (een service van Aktief voor woningontruimingen).
‘Ik vond eigenlijk alles leuk. Op elke plek, de collega’s, overal,’ zo vat Marco zijn tijd bij Aktief samen. ‘Na drie jaar ken je elkaar aardig goed. Dan weet je met wie je in de pauzes wel eens kunt ouwehoeren’. Want dat hoort er ook bij. Natuurlijk, soms kreeg je te maken met agressieve klanten. ‘Gewoon rustig blijven, dan komt het wel goed.’ Behalve het opdoen van werkritme en contacten was er nog een voordeel: ‘ik ben fysiek sterker geworden’.  Dat krijg je van al dat sjouwwerk. 
Laborijn, die voor onder meer de gemeente Doetinchem de Participatiewet uitvoert, ging met Marco aan de slag met als doel hem door te laten stromen naar betaald werk. ‘Er waren veel wisselingen in de jobcoaches’, kijkt Marc terug, ‘maar uiteindelijk kwam het toch goed.’ Want afgelopen december kon hij twee weken op proef meedraaien bij Staja Constructie in Hengelo, een onderdeel van Reesink Productions. Echt het werk waarvoor Marco is opgeleid. De proef slaagde, en Marco kan voortaan doordeweeks dagelijks op zijn scooter de 7 kilometer naar Hengelo en terug afleggen. Hij werkt nu nog voor een uitzendbureau, maar het bedrijf gaat hem overnemen. ‘Eindelijk weer!’ zegt Marco, en de opluchting is hoorbaar.