REHAAB AL KHAZRAJI

De geboren Irakees (Bagdad, 1973) ontvluchtte tien jaar geleden zijn vaderland. Er werd veel gemoord,  het was oorlog en Rehaab kreeg een oproep voor het leger. Via Egypte kwam hij met zijn gezin in het AZC in Dronten terecht, en vandaaruit later in Winterswijk. Ondertussen is hij al vier jaar fietsenmaker bij Aktief, maar nu stijgt zijn roem als fotograaf.

De Sociale Dienst Oost Achterhoek kwam in 2012 met een werkervaringsplaats bij Aktief Winterswijk. Rehaab ging er op de fietsenafdeling werken. ‘Gewoon kijken en aanpakken, dan leer je vanzelf. Gewoon ontdekken’, antwoordt hij op de vraag of hij handig met fietsen was. ‘Ik werk veel samen met Hans, daar leer ik ook veel van. Hans is een superman!’ Hans is ook fotomodel. Van Rehaab. Want was in Irak kickboksen zijn hobby (op hoog niveau), nu is dat fotografie. Hij maakt veel portretfoto’s, zowel binnen als buiten, meestal in zwart-wit. Een expositie van zijn werk hangt nu in Villa Mondriaan in Winterswijk. Bij de opening van die tentoonstelling waren onder meer ook Kees van Kooten en Jan Mulder aanwezig.Hoe was dat eigenlijk, de samenwerking met Villa Mondriaan? Rehaab is kort maar krachtig: ‘De directeur is een supervrouw!’

Rehaabs werkervaringsplaats is inmiddels beëindigd. Hij werkt nu puur op vrijwillige basis bij Aktief: vier ochtenden per week fietsen opknappen. ‘Het is goed bij Aktief’, zo verklaart hij. Hij heeft er beter Nederlands leren spreken. En hij weet nu alles van fietsen. Hans, die meeluistert, vult aan: ‘En humor! We lachen veel samen, dat is heel belangrijk!’ Naast zijn vrijwilligerswerk bij Aktief verricht Rehaab elders schoonmaakklussen, en mogelijk gaat hij binnenkort fotoreportages maken. Alleen…nu zit hij even zonder camera. De oude heeft hij onlangs verkocht. Nog even sparen en dan koopt hij een mooie nieuwe. Super!