RONALD MAAS

Een man met heel veel ervaring in werk en leven, zo mag je Ronald wel noemen. Een ‘werkervaringsplaats’ hoef je hem dus eigenlijk niet aan te bieden.

De 57-jarige Gaanderenaar werkte dertig jaar bij de PTT en maakte de overgang naar TNT mee. De laatste twintig jaar was hij groepsleider. Hij had er een groep van 40 tot 50 postbodes onder zich.
Een lokale bouwmarkt had na een grootscheepse facelift behoefte aan iemand die de zaak zou aansturen. Ronald werd gevraagd en stapte enthousiast van de post over op de bouwmarkt. Helaas, de crisis brak uit en de loop ging uit de winkel. ‘En ik was het haasje’, zegt Ronald. Hij kwam in de ww, en na de ww volgde de bijstand.
En toen klopte Laborijn aan, de Sociale Dienst in de westelijke Achterhoek.  Ronald, de man met ‘een bult ervaring’,  kreeg een werkervaringsplaats bij de keuken van een restaurant. Daarna volgde een plek op een grote camping. Dat was zwaar werk, veel sloopwerkzaamheden. Maar omdat Ronald steeds meer last van pijnlijke gewrichten kreeg werd hem dat te zwaar. Dat gaf hij aan bij Laborijn, waarop men met een plaats bij Aktief Doetinchem kwam.
‘Ik sta aan de poort’, zo vat Ronald zijn werk kernachtig samen. Mensen die spullen komen brengen moeten zich bij hem legitimeren en hij helpt om de auto’s uit te laden. ‘Het is leuk werk, er is veel contact met klanten. Als je een goeie ploeg hebt is het fijn werken, maar soms zijn we met te weinig mensen.‘
Hij kreeg twee keer een periode van een half jaar. Daarna volgt normaal gesproken een volgende werkplek. Maar vanwege zijn leeftijd en gewrichtsklachten stelde Laborijn hem voor om als vrijwilliger bij Aktief verder te gaan. Dat doet hij nu op vier ochtenden in de week. ‘Die regelmaat is goed. En ik heb om de vier weken ook een halve zaterdag.’ Geen sollicitatieverplichtingen meer, gewoon lekker je ding doen tot het pensioen. Ronald vindt het prima zo.