Stagebedrijf

Op zoek naar een leerzaam stageadres?

Aktief kan je op allerlei gebieden een leuk en leerzam stageadres bieden. Wil je meer weten neem dan contact met ons op en vul dit formulier in of klik hier als je het formulier direct wilt mailen.

Sinds een aantal jaren volgen VWO studenten van het Almende college hun maatschappelijke stage bij Aktief. Om u een indruk te geven staan hieronder drie verslagen.

Verslag 1:

Inleiding
Dit verslag is geschreven als evaluatie van de stageweek. Je kunt erin lezen wat ik er zelf van vond en wat ik er heb geleerd. Allemaal een goede reden dus voor het schrijven van een verslag.

Eerste kennismaking
Donderdag 27 februari was onze eerste kennismaking gesprek. We moesten toen om 13.00 uur zijn. Toen we daar aankwamen moesten we even wachten op onze stagebegeleider. Wanneer hij zijn pauze erop had zitten kwam hij naar ons toe. We kregen toen een rondleiding door het gebouw. Toen we dit allemaal achter de rug hadden, gingen we rond de tafel zitten praten over wat er in de stageweek zal gebeuren en de contactgegevens ontvangen en doorgeven.

Activiteiten
De eerste dagen heb ik vooral aan de poort gestaan. Ik moest dan klanten om legitimatie vragen, omdat ze hier uit de omgeving moeten komen. Daarna moet je ze helpen met de auto uitpakken en de spullen netjes buiten op de kar te zetten. Als die kar dan vol zat moest je hem naar binnen rijden, zodat die daar weer verder uitgezocht kon worden. Ik moest ook vrachtwagens uitladen, spullen slopen, meubels sjouwen ect.

Begeleiding en samenwerking
Mijn begeleider was Frank, hij was een aardige man. In het begin van de week begeleidde hij ons redelijk veel. Hij zei wat je moest doen. Aan het einde van de week deed hij dit minder, en bestede dit ook meer uit aan ander personeel. Dat was leuk doordat je zo ook meer andere mensen leert kennen. De samenwerking liep goed. Het was fijn werken met de collega’s en ze namen altijd rustig de tijd jou dingen uit te leggen.

Bijzondere ervaring
Wat de meeste indruk  op mij heeft gemaakt is de mensen die bij Aktief werken. Als eerste denk je vooral dat het mensen zijn die echt veel beperkingen hebben en weinig kunnen. Het tegendeel heeft zich na deze week wel bewezen. Met bijvoorbeeld de vrachtwagens uitladen was er een goede samenwerking en liep die voorspoedig. Het zijn niet alleen maar mensen met een beperking. Sommige zijn gewoon laag opgeleid en andere lopen via de Wedeo. 

Reflectie
Bij stichting Aktief heb ik wel geleerd dat je mensen moet respecteren die aan de onderkant van de samenleving staan. Deze mensen doen ook gewoon hun best en zijn zoals ze zijn. Een man wist bijvoorbeeld heel veel van metalen. Ik vond het mooi om te zien hoe hij zijn passie met mij deelde en daar heb ik ook veel van geleerd. Ook waren er mensen bij die als het even kon het werk aan anderen overlieten maar zulke dingen moet je daar gewoon accepteren. Aktief speelt ook een grote rol in onze samenleving. Veel mensen brengen daar hun gebruikte spullen heen in de hoop dat het nog weer hergebruikt kan worden. Aktief zorgt er dan voor dat een goede plaats krijgt. En dat er nog weer iets nuttigs mee gedaan kan worden. Ook gaan mensen steeds meer afval scheiden. Het bespaart veel geld en ruimte in de container. Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die dat niet doen maar het worden er wel steeds minder. Gelukkig is voor de goede mensen stichting Aktief waar ze hun spullen heen kunnen brengen, waar het weer gerecycled kan worden.

Bereikte doelen
De doelstellingen zijn zeker bereikt. Ik heb het zeker naar mijn zin gehad en ik heb er veel geleerd. Ik heb weer wat meer gezien dan alleen school en dat is goed voor mijn algemene ontwikkeling.

Nawoord
Op stage heb ik veel nieuwe dingen geleerd. Maatschappelijke stage houdt in dat je eens wat anders ziet van de maatschappij waar je normaal in leeft. Zo leer je jezelf en de maatschappij beter kennen.

Verslag 2:

Inleiding
Van maandag 17 maart tot donderdag 20 maart heb ik stage gelopen bij de kringloop Aktief gelegen in Doetinchem samen met Martijn en Stephen uit V5C. In dit verslag vertel ik meer over mijn stage.

Eerste kennismaking
Op donderdag 27 februari had ik de eerste kennismaking met mijn begeleider. De begeleider van de jongens was Frank, met wie ik contact had gehad via de telefoon. Mijn begeleidster was Helma, maar zij was deze dag niet aanwezig. We hebben algemene informatie met elkaar besproken zoals begin- en eindtijden, eten, kleding, etc.

Activiteiten
Ik heb per dag 10 tot 15 diverse activiteiten gedaan. Ik moest elke ochtend in de winkel schappen vullen. Daarna verschilden de activiteiten per dag. Ik mocht kledingkaartjes schieten, kleren op maat en kleur sorteren, opruimen, schoonmaken, speelgoed sorteren en inpakken, klanten helpen en zelfs kassa doen. De laatste dag mocht ik meekijken bij de administratie. Daar mocht ik op de computer foto’s van meubels en kleren uitzoeken, benoemen en prijzen. Die werden vervolgens op de website geplaatst.

Begeleiding en samenwerking
Mijn begeleidster Helma was vaak niet aanwezig. Daarom mocht ik met verschillende mensen meelopen. Elke dag had ik in principe 10 tot 15 begeleiders. Zij legden altijd duidelijk uit wat mijn taak was en zorgden voor afwisseling. Ik hoefde nooit langer dan 2 uur dezelfde activiteit te doen. De samenwerking verliep prima en de medewerkers waren allemaal erg gezellig en spontaan. Als ik iets niet begreep, kon ik dat altijd zeggen en dan werd het me opnieuw uitgelegd. Ook was het niet erg om fouten te maken.

Bijzondere ervaring
Ik heb geen specifieke gebeurtenis dat mij verwonderde, maar een algemeen beeld. Ik kwam heel vaak personen tegen die mij om hulp vroegen. Zij vertelden dat ze het thuis financieel niet zo goed hadden en de kringloop hen een kans bood. Zonder de kringloop hadden zij misschien niet rond kunnen komen van hun uitkering. Sommigen kwamen elke dag naar de kringloop voor de gezelligheid. Ik ben erachter gekomen dat de kringloop mensen een nieuwe kans geeft en hen probeert te helpen. Frank vertelde ook dat het niet draaide om het maken van winst, maar om het helpen van anderen.

Reflectie
Ik heb over mezelf geleerd dat ik heel erg blij moet zijn met wat ik heb. De mensen die naar de kringloop kwamen om daar te winkelen hadden vaak bijna geen geld meer. De kringloop is een manier om de samenleving toch gaande te houden en mensen een kans te bieden. Je moet erg behulpzaam zijn, want anderen kunnen de hulp goed gebruiken. Bovendien heb ik gezien hoe belangrijk het is om je studie af te maken en een goede baan te krijgen. Een aantal begeleidsters van mij hebben me verteld dat ze vroeg zijn gestopt met school en zo geen werk konden vinden. Zij hebben moeilijke tijden gehad en hebben geluk gehad dat ze werk konden krijgen bij de kringloop. Een goede studie is erg belangrijk.

Bereikte doelen
De doelen van de maatschappelijke stage zijn voor mij zeker bereikt. Ik heb mensen in een andere leefwereld gezien dan dat ik gewend ben en een nieuwe kijk gekregen op de maatschappij. Sommige mensen hebben het niet zo goed en kunnen hulp zat gebruiken. Bovendien heb ik een leerzame stage gehad. Ik heb verschillende activiteiten gedaan die ik nog nooit gedaan had en veel mensen leren kennen.

Nawoord
Ik vind de maatschappelijke stage erg nuttig om te kijken naar andere leefwerelden van mensen. Je leert en ziet veel dingen die je normaal nooit zou tegenkomen. De stage was erg leuk en leerzaam en ik heb veel nieuwe mensen ontmoet. Bovendien heb ik een nieuwe kijk gekregen op hoe een kringloop werkt en wat de doelen van een kringloop zijn. Het gaat niet om het maken van winst, maar om het helpen van armere mensen in de samenleving. Dat wist ik eerst niet. Ik vind het mooi dat de kringloop en de leiders zich inzetten om de samenleving te helpen. Daar kunnen veel mensen van leren.

Verslag 3:

Inleiding
In week 12 moesten we weer een maatschappelijke stage doen. Dit keer hoefden we de stages niet zelf uit te zoeken. Ik mocht samen met nog twee leerlingen gaan helpen bij de kringloop.

Eerste kennismaking
Bij de eerste kennismaking vertelde onze begeleider al een aantal dingen over Aktief. Hij vertelde dat Aktief een non-profit organisatie is en dat het bij Aktief vooral draait om de mensen en om recyclen. Onze werkzaamheden zouden bestaan uit het schoonmaken van meubels, het inladen van koelkasten en Tv’s in een grote zeecontainer en het slopen van kapotte meubels.

Activiteiten
Tijdens de stages moesten we inderdaad deze werkzaamheden verrichten. Maar eigenlijk was dit maar een klein deel van wat we moesten doen. We moesten namelijk heel erg veel verschillende dingen doen. We moesten namelijk ook meubels naar binnen sjouwen, schappen vegen en mochten we een keer mee met de vrachtwagen naar een ander filiaal van Aktief. Ik heb ook aan de poort gestaan. Daar komen mensen die goederen willen doneren aan Aktief.

Begeleiding en samenwerking
De begeleiding en samenwerking bij Aktief was erg goed. Onze begeleider hielp ons met al onze problemen en we moesten samenwerken met een erg gezellig team. Bij de eerste dag moesten we allemaal nog een beetje aan elkaar wennen, maar bij dag twee voelde het bijna alsof we er al jaren werkte.

Bijzondere ervaring
Ik vond het een bijzondere ervaring om mee te maken hoe er bij zo’n bedrijf wordt gewerkt. Ik ben ooit al eens mee geweest naar het werk van mijn ouders, maar die hebben beide een kantoorbaantje. Dat is wel heel iets anders dan gewoon echte lichamelijke arbeid. We hadden enorm veel mazzel met het mooie weer. Voor het zelfde geld sta je in de kou of regen, of sta je in 10 cm sneeuw te werken.

Reflectie
Ik heb over mezelf geleerd dat praktisch werk ook erg leuk kan zijn. Normaal gesproken ben ik meer theoretisch ingesteld en ik ging de eerste dag met een dubbel gevoel. Aan de ene kant verwachtte ik dat het heel erg zwaar zou worden, maar aan de andere kant leek het me ook wel leuk om een keer een weekje mee te lopen. Kijken hoe het er in de ‘echte harde arbeidswereld’ aan toe gaat. Het werk had wel wat zware kanten, maar ik vond het toch erg goed te doen. Het was werkelijk een fantastische week en een ervaring om nooit meer te vergeten.

Bereikte doelen
Het doel van de stage is zeker bereikt. We hebben geleerd dat de mensen bij de kringloop geen domme mensen zijn (zoals sommige mensen helaas echt denken) maar dat het gewone normale mensen zijn.

Nawoord.
Als ik eerlijk ben vond ik de maatschappelijke stage altijd een beetje onzin. Verplicht vrijwilligerswerk doen is wel wat tegenstrijdig. Toch vond ik het een hartstikke leuke week en vind ik het zeker voor herhaling vatbaar.