Rehaab Al Khazraji de fotograaf

Over fietsen en fotografie

In onze winkel in Winterswijk hebben we een fietsenmaker die als fotograaf aardig aan de weg timmert. In Villa Mondriaan was zelfs een expositie van zijn werk te zien.

Rehaab Al Khazraji is in 1973 geboren in Bagdad, de ooit zo mooie stad van de verhalen en sprookjes uit Duizend-en-één-nacht.  Het leven in Bagdad was echter  geen mooi sprookje maar werd steeds meer een wrede horrorfilm. Familieleden werden vermoord en Rehaab zou in het leger moeten. Daarom vluchtte hij in 2006 naar Egypte. Daar vond hij afleiding in het maken van foto’s. Gewone strandscenes met zijn nieuwe vrienden, gewoon met zijn mobiel. Met zijn gezin vluchtte hij verder en zeven jaar geleden kwamen ze in het AZC in Dronten terecht. Daar bleef hij foto’s met zijn telefoon maken, nu vooral natuurfoto’s. Pas nadat het gezin zich in Winterswijk vestigde kocht Rehaab een echt fototoestel. Daarmee ging hij zich op portretfotografie toeleggen, meestal in zwartwit. De voormalige kickbokskampioen had een nieuwe hobby.

Ondertussen ging Rehaab bij Aktief in Winterswijk werken. Eerst via de Sociale Dienst maar later als vrijwilliger. Hij werkt er op de fietsenafdeling. Niet dat hij veel verstand van fietsen had: ‘Gewoon kijken en aanpakken, dan leer je vanzelf. Gewoon ontdekken. ’ Hij werkt nu veel samen met Hans Hulsink, een ouwe rot binnen Aktief. ‘Daar leer ik ook veel van,’ zegt Rehaab, ‘Hans is een superman!’ Hans is ook fotomodel van Rehaab. Nu ‘hangt’ hij in Villa Mondriaan, met veel ander werk van Rehaab. Vaak wat duistere foto’s van krachtige of juist kwetsbare mensen.

De expositie van Rehaab opende gelijktijdig met ‘Kunst van Komrij’. Er zijn veel schilderijen uit de collectie van Gerrit Komrij te zien, de geboren Winterswijkse auteur en kunstcriticus. En een aantal Cultureel Bekende Nederlanders heeft beschreven en verteld wat een Komrijkunstwerk voor hen betekent.  Vandaar dat er tijdens de officiële opening het een en ander gespot kon worden. Jan Mulder bijvoorbeeld, met een bijna leeg wijnglas naast onze Rehaab. En ook Kees van Kooten, de schrijver van ‘Het Komrijk’, was aanwezig.

Rehaab is van plan zich nog verder in de portretfotografie te verdiepen. Alleen, nu even niet. Want hij heeft onlangs zijn camera verkocht. Maar nog even sparen en hij koopt een hele goeie gloednieuwe.