Lokaal hergebruik bouwmaterialen gewoon doen!

13.05.2022

Lokaal hergebruik van bouwmaterialen; dat is wat Aktief samen met de Stadsmijn Achterhoek doet.

Haal niet van ver wat je dichtbij kunt oogsten. Door gebouwen op een nette manier te ‘oogsten’ kun je veel materialen weer een nieuw leven geven. Wij zijn daarin de pioniers. Zoals het altijd gaat met pioniers: je moet mensen overtuigen en dat duurt altijd langer dan je zou willen, zeker in de traditionele bouwwereld. Nu wordt bijvoorbeeld hout na de sloop van een pand vaak door de shredder gehaald voor laagwaardig hergebruik bijvoorbeeld spaanplaten. Maar het is toch veel logischer en beter voor ons en daarmee ook het milieu om een houten balk weer als houten balk te gebruiken. Hoe simpel kan het zijn! Door elke keer een levenscyclus toe te voegen kun je materialen veel vaker gebruiken. Maar de voordelen zijn ook meer voor de hand liggend. Een houten wand verplaatsen is bij een latere verbouwing veel gemakkelijker en  duurzamer dan een stenen wand. 

De Stadsmijn Achterhoek voegt daar nog een zeer belangrijke sociale dimensie aan toe. Als een van de initiatiefnemers plaatst Stichting Aktief mensen bij de Stadsmijn Achterhoek. Deze mensen starten bij een van onze vier kringloopwinkels omdat ze daar eerst begeleid worden door daarvoor opgeleide medewerkers. Na verloop van tijd zijn ze klaar voor een volgende stap en dan bieden wij ze een kans bij de Stadsmijn Achterhoek. Onder leiding van vakmensen doet men ervaring op met het werken met allerlei bouwmaterialen. Als nodig kan het tempo nog laag liggen maar dat komt op enig moment wel goed. We zien de mensen verder opbloeien en zoveel zelfvertrouwen krijgen dat het een natuurlijke stap wordt om door te stromen naar een reguliere baan. Door de werkervaring die is opgedaan bij Aktief en bij de Stadsmijn Achterhoek is het bedrijfsleven weer een hele enthousiaste werknemer rijker!

De Stadsmijn Achterhoek verkoopt de producten aan bedrijven. Door de samenwerking met Aktief kunnen ook particulieren gebruikte bouwmaterialen kopen in de vier winkels van Aktief. De Stadsmijn Achterhoek is een initiatief van Kringloop Aktief, WAM&Van Duren en Rouwmaat groep.