ANNET

Annet wil liever een beetje anoniem blijven. ‘Wil je mijn achternaam er niet bijzetten?’ Prima. Annet dus, een jonge vrouw van tegen de 30. Ze heeft al de nodige werkervaring: een callcenter, videotheek en de Lidl prijken op haar CV. Dat betrof allround winkel- en kassawerk. 

Haar jaar bij Aktief zit er al even op. Ze begon in december 2017. Na een periode van werkeloosheid kwam ze als jonge moeder in de bijstand. De Sociale Dienst Oost Achterhoek had een werkervaringsplaats bij Aktief Winterswijk voor haar. Dat zag ze eerst niet zo zitten. ‘Hoezo werkervaring opdoen? Ik kon alles al dat ik zou moeten doen.’ Toen mocht ze zelf met een plan komen. Ze bedacht dat ze meubels kon gaan pimpen. Dat zagen ze bij Aktief ook wel zitten. Oude meubels, rijp voor de sloop, worden door Annet opgeschuurd en van een hip kleurtje of white wash voorzien. En dat loopt aardig. ‘Soms hoor je een koper wel zeggen ‘dat geven we een andere kleur’. Dan lijkt mijn werk voor niks geweest, maar door mijn verf zijn die mensen wel op het idee gekomen dat ze dat kastje zelf ook kunnen verven. En anders was het in de houtcontainer beland’.  Zo kun je het natuurlijk ook zien. Er volgde een tweede half jaar, en dat is inmiddels afgerond. ‘Ik werk goed en graag zelfstandig, dat werd vanuit Aktief ook gestimuleerd. Ik kon hier echt mijn eigen ding doen.’ En een minpunt: ‘De meeste medewerkers zijn aardig, maar een enkeling behandelt je niet altijd als gelijkwaardig.’

Ondertussen werkte Annet ook in het ziekenhuis. Drie dagdelen in de week is ze gastvrouw in het SKB; mensen ontvangen en opvangen, de weg wijzen. ‘Mooi en dankbaar werk’, vindt ze. Annet heeft VMBO-verzorging  maar zoekt nu vooral werk op het gebied van vervoer. Taxi, koeriersdienst; zoiets. Ze hoopt dan haar eigen werktijden te kunnen bepalen. Inderdaad, de zelfstandigheid blijft belangrijk.