RIYAD MOUSA

Riyad is in 1986 geboren in Aleppo, de grootste stad van Syrië. Als een van de oudste steden ter wereld had Aleppo een prachtige binnenstad. ‘Had’, want in de burgeroorlog werd die binnenstad zo goed als compleet verwoest .
 

Het oorlogsgeweld dwong schoenmaker Ryad in 2013 om met zijn vrouw en kind te vluchten.Via Turkije, waar het tweede kind werd geboren, belandde het viertal in Nederland. Van het ene asielzoekerscentrum naar het andere: Budel, Heerhugowaard en Aalten. Vanuit Aalten kreeg Ryad tenslotte woonruimte in Groenlo.Hij had toen veel aan de hulp van Vluchtelingenwerk Nederland, ook bij het vervolg van het integratieproces. Daarbij hoort ook de inburgeringscursus waar Ryad nu bijna mee klaar is. Nog één vak moet hij met een examen afronden.

De Sociale Dienst Oost Achterhoek kwam met een werkervaringsplek bij Aktief Groenlo. Naast de scholing ging Riyad daar op vrijdag en later ook op zaterdag op de afdeling ‘klein goed’ werken.  Van een ervaren kracht leerde hij hoe je artikelen naar waarde moet prijzen. Goederen op de juiste plek in de winkel zetten en de boel netjes houden hoorde er ook bij. Zijn beheersing van het Nederlands werd steeds beter. De werkzaamheden werden uitgebreid met kassawerk, en ook dat ging prima.

‘Het is bij Aktief gezellig en goed’, zegt Riyad. Is er dan niets negatiefs? ‘Nee, alles is goed!’

Maar het schoenmakersbloed kruipt waar het niet gaan kan. In Aleppo werkte Ryiad in een schoenenfabriek, en bij die leest wilde hij het eigenlijk weer zoeken. ‘Want ik heb geen diploma’s maar wel heel veel ervaring in schoenen maken en herstellen’, zo verklaart hij. ‘Dat kan ik goed, dat wil ik weer doen.’

Dus ging Riyad op zoek. En hij vond Atelier Gelria in Lichtenvoorde, een schoenenspeciaalzaak ‘voor voeten met bijzondere eisen’.  Met bemiddeling van de Sociale Dienst gaat Riyad daar binnenkort voor minstens een half jaar aan de slag. ‘Misschien ligt daar mijn toekomst’, zegt hij hoopvol.