SILVANO VERBOOM

‘Waar ik ook kom, in Aalten,  Lichtenvoorde, Bocholt of zelfs Vreden, overal kom ik mensen tegen die me vragen waar ik toch gebleven ben. Ze missen me in de winkel.’ Zo begint hij het gesprek. Silvano ten voeten uit.

Silvano is erg gemakkelijk in de omgang. Een praatje, een vriendelijke lach of een grapje tussendoor. Moet kunnen.
Aan het eind van zijn periode bij Aktief werkte hij zowel in de winkel in Winterswijk als Groenlo. In Groenlo uitsluitend achter en rond de kassa, in Winterswijk soms ook op de inname.
Hij werkte er een jaar, vanaf maart 2015. Maar al eerder was hij een periode bij Aktief: een half jaar in Groenlo, in het pand dat na de verwoestende brand in 2012 tijdelijk kon worden betrokken.

Silvano werd in 1962 in Lichtenvoorde geboren. Hij deed de LEAO, de MEAO en daarna een serie cursussen, eerst op boekhoudkundig gebied en later rond veiligheid. Zijn eerste baan was op de administratie van de bakfietsenfabriek van Gazelle in Aalten. Er volgden banen bij onder meer Pelgrim en als een soort jobcoach in Enschede. In de latere jaren verliep veel werk via uitzendbureaus. Dat was onzeker, soms was er genoeg werk maar steeds vaker was er nauwelijks iets. Via de Sociale Dienst belandde hij toen voor het eerst bij Aktief. Inmiddels werd hij ook regelmatig gevraagd om als verkeersregelaar voor de Landelijke Verkeersdienst te werken, en als beveiliger. Zijn inkomsten werden zo hoog dat een uitkering niet meer nodig was, en dus hoefde Silvano ook niet meer voor Aktief te werken.

Maar opnieuw was er steeds minder werk, en dus kwam hij weer bij Aktief terecht. Dit keer in Winterswijk, maar later, toen Groenlo dringend om kassapersoneel verlegen zat, ook daar. Het maakte hem niet uit dat hij op twee vestigingen werkzaam was. ‘Het is leuk werk’ zegt hij, ‘Ik kan met iedereen goed opschieten. En doordat ik een opleiding als beveiliger volg, heb ik meer oog voor alles rond de kassa gekregen.’ Hij gaat verder: ‘Ik had al mensenkennis, maar dat is door de variatie aan personeel en klanten nog toegenomen. Komt altijd van pas’. Na een jaar zat zijn tijd bij Aktief er op. Maar de Landelijke Verkeersdienst heeft hem inmiddels weer steeds vaker nodig, en zijn opleiding in de beveiliging nadert z’n einde. Hij loopt nu al regelmatig mee, ook ’s nachts, al heeft dat niet z’n voorkeur. Volgend jaar is het eindexamen. Als we hem  nog eens bij Aktief terug zien, zal het dus in een nieuwe functie zijn.