WILMA SCHOT

Ruim anderhalf jaar geleden kwam Wilma Schot in de bijstand terecht.  En nu is ze kersvers unithoofd, zeg maar cheffin, van de Aktief winkel in Groenlo. Zo gauw kan het gaan.

Wilma (van 1960) volgde een MBO-opleiding, richting Horeca en Zorg. Ze werkte eerst in de gezinsverzorging en daarna vele jaren in de horeca. Van snackbar tot hotel, van Lochem tot Winterswijk, achter de bar en in de bediening;  u vroeg en Wilma draaide. Tot ze op een gegeven moment in de WW belandde.
Ze vond weer werk, nu bij een Duits pannenkoekenhuis. Een poging om met een vriendin zelf een restaurantje te beginnen liep spaak wegens een malafide geldschieter die meer een geldplukker was. Daarna was ze weer werkloos. Sollicitaties waren niet succesvol.
Zodra ze in de bijstand kwam werd ze door de Sociale Dienst voor een gesprek uitgenodigd. Men had een werkervaringsplaats voor haar, bij Aktief in Groenlo en Winterswijk. ‘Ik zei meteen ja!’ Dat ze op twee locaties moest werken was geen probleem. Ze werkte vooral op de afdeling kleingoed: pallets vol spullen uitzoeken, wat kan tegen welke prijs de winkel in. ‘Ik weet nu bijna alles van aardewerk,’ zo zegt ze.
Nog voor er een half jaar om was, werd haar in november 2014 gevraagd of ze interesse had in een jaarcontract. Daar had ze wel zin in. ‘Natuurlijk, het is superleuk werk! ’ Ze begon in Winterswijk, maar vanaf juni vorig jaar werd Groenlo haar vaste locatie.
Ze kreeg er een jaar bij en al snel ook een andere functie. Vanaf begin dit jaar is ze dus officieel Unithoofd Winkel. ‘Ik was erg verrast toen ze me vroegen. Had het totaal niet verwacht.’ Ze volgt nog een opleiding Coachend Leidinggeven. In de horeca had ze er ook al mee te maken, dus het zal haar wel lukken.
En wat zou ze zonder Aktief hebben gedaan? ‘Geen idee. Ik zou bijna alles aanpakken maar zeker geen horeca meer,’ zegt ze stellig. ‘Late diensten, onregelmatige tijden, nee dat hoef ik niet meer.’
Af en toe een zaterdag in de winkel is geen probleem. Want het bevalt haar prima in Groenlo. ‘Het werk is erg afwisselend, de collega’s zijn leuk. Ik blijf mijn best doen en hoop nog lang hier te blijven.’